VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

KPMG waarschuwt: ‘Nederland dreigt onderverzekerd te raken’

Geplaatst op: 28-01-2021, 12:59:55

Nederlanders dreigen in toenemende mate ‘onderverzekerd’ te raken. Vooral op het gebied van levensverzekeringen is de verzekeringsdichtheid in Nederland fors aan het afnemen, zo signaleert KPMG in een rapport. Hierdoor zou een maatschappelijk probleem dreigen te ontstaan.

De zogenoemde onderverzekerdheid is vooral het gevolg van een gebrek aan bewustzijn bij consumenten over de noodzaak van bijvoorbeeld een ORV. “Het verzekerd opbouwen van kapitaal is voor later en het zorgen voor voldoende pensioen in de toekomst”, zegt Egbert Kromme, partner bij KPMG. Hij vindt het dan ook de maatschappelijke plicht van de overheid, consumentenorganisaties, verzekeraars, intermediairs en ook werkgevers om de consumenten te wijzen op de gevolgen en de bewustwording te vergroten.

Minder overlijdensriscoverzekeringen

Kromme vindt het zorgelijk dat in Nederland het laatste decennium een afnemende trend te zien is in de verzekeringsdichtheid. Hij schrijft dit voor een deel toe aan de invoering van het provisieverbod in 2013, dat grote gevolgen heeft gehad voor de vraag naar voldoend hoge overlijdensrisicodekkingen. De besparing op de maandlasten wegen daarbij volgens hem niet op tegen de financiële gevolgen van het ontbreken van een dergelijke verzekering.

Afwezigheid beleggingsverzekeringen

De opbouw van kapitaal wordt volgens de KPMG-partner ook nog eens bemoeilijkt door de lage rente en het schaarse aanbod van transparante en flexibele beleggingsverzekeringen met een duidelijke kostenstructuur. “Dit ontneemt de huidige generatie van een product dat voorziet in de behoefte om verzekerd kapitaal op te bouwen met een acceptabel rendement en goed afgewogen risico’s. Het is evident dat de aangeboden beleggingsverzekeringen in het verleden hebben gezorgd voor een maatschappelijk probleem. Echter de afwezigheid ervan nu leidt ook tot een sociaal probleem.”

Risico’s tijdelijke pensioenuitkering

Ook op het gebied van het pensioen is volgens Kromme sprake van onderverzekering. De pensioenen die in de toekomst worden uitgekeerd, zijn zonder aanvullende maatregelen minder riant dan vroeger. Hoewel de mogelijkheid bestaat om een hoger pensioen te verzekeren, wordt hier maar beperkt gebruik van gemaakt zegt Kromme.

De optie om binnen de derde pijler een uitkering te krijgen in een vast aantal units in een beleggingsproduct wordt ook nauwelijks meer door verzekeraars aangeboden stelt hij. Hierdoor wordt veel derde pijler pensioenkapitaal nu via bankspaarproducten uitgekeerd en deze bevatten geen verzekeringselement. Het nadeel daarvan is dat het pensioen op een bepaald moment stopt terwijl iemand vanaf dat moment misschien nog jaren blijft doorleven, aldus Kromme.

Er ligt een belangrijke rol voor verzekeraars en intermediairs om consumenten vooraf te wijzen op de risico’s van een tijdelijke pensioenuitkering

“Ik verwacht dan ook dat vanaf 2028 de eerste gepensioneerden er achter komen dat hun inkomen ineens fors gaat dalen. Er ligt een belangrijke rol voor verzekeraars en intermediairs om consumenten vooraf actief te wijzen op de risico’s die een tijdelijke pensioenuitkering, zoals een bankspaarregeling, met zich meebrengt en om proactief betere alternatieven te ontwikkelen en aan te bieden, zoals de lijfrente in units.”

Bron: bijdrage van Alexandra Meijer van 28 januari 2021 op www.amweb.nl

Vorige pagina